מרכז אוראסיס לרפואת עיניים | ד״ר עוראה נאסר MD MPH

ניסטגמוס (ריצוד עיניים)

מה זה ניסטגמוס (ריצוד עיניים)?

ניסטגמוס הוא מצב שבו העיניים נעות באופן לא רצוני וללא שליטה. העיניים יכולות לנוע בצורה אופקית, אנכית או בצורה מעגלית. ניסטגמוס מופיע לרוב בשתי העיניים ויכול להשתנות בתדירות ובטווח התנועה בהתאם לסיבת הניסטגמוס. 

בנוסף, ניסטגמוס יכול להשתנות בתדירות ובטווח התנועה בהתאם לכוון המבט של העיניים או מיקום הראש. מסיבה זו, חלק מהמטופלים מאמצים מנח ראש ספציפי להאטת הניסטגמוס. ניסטגמוס יכול להיות מולד, מתחיל מגיל 6 שבועות עד גיל 3 חודשים, ויכול להיות נרכש ולהתחיל בשלב מאוחר יותר בחיים, בדרך כלל כתוצאה מבעיות במערכת העצבים או במוח/

מה גורם לניסטגמוס?

המוח אחראי לתנועת העיניים. אם יש בעיה כלשהי במרכז הבקרה על תנועות העיניים של המוח, ניסטגמוס עלול להופיע. המנגנון שבאמצעותו המוח מאבד שליטה על תנועת העיניים אינו מובן לחלוטין. ניסטגמוס יכול להופיע במצבים רפואיים ועיניים רבים כמו לבקנות, מחלות עיניים גנטיות, אטרופיה ברשתית וכו', מגוון רחב של בעיות עיניים אצל תינוקות וילדים כמו קטרקט ופזילה, שבץ מוחי, פגיעת ראש, שימוש בתרופות מסוימות ושימוש באלכוהול או סמים/

סימפטומים

הסימן החשוב ביותר של ניסטגמוס הוא התנועה המהירה והלא רצונית של העיניים. ניסטגמוס יכול לגרום לראייה ירודה, לאימוץ מנח ראש לא ישר (הטיה או סיבוב הראש, הרמה או הורדה של הראש והסנטר), הרגשה שהעולם רועד, רגישות לאור, סחרחורות ובעיות ראייה אחרות. 

אבחון

בדרך כלל ניסטגמוס מזוהה ע״י המטופל עצמו, הוריו או קרובי משפחתו. האבחנה הסופית נעשית בקלות בבדיקת עיניים פשוטה על ידי רופא עיניים. כדי לאבחן סיבת הניסטגמוס, נדרשות מספר בדיקות, כגון בדיקת עיניים מלאה, הקלטת תנועות עיניים CT, ERG, VEP, או MRI.

כיצד מטפלים בניסטגמוס (ריצוד עיניים)?

הטיפול בניסטגמוס תלוי בגורם ובמקרה עצמו. המטופל יכול להפיק תועלת ממשקפיים או עדשות מגע, אך זה לא מספיק כדי לטפל במצב. הניתוח עוזר רבות באנשים שסובלים מניסטגמוס (מולד או נרכש).

ניתוח הניסטגמוס

הניתוח נועד להפחית באופן משמעותי את תדירות וטווח התנועה של העיניים, ובכך לשפר את מצב העיניים. בנוסף, אם יש תנוחת ראש לא תקינה בגלל הניסטגמוס (הטיה או סיבוב הראש, הרמה או הורדה של הראש והסנטר), הניתוח יכול לתקן זאת וכך המטופל יזכה למנח ראש טבעי וצמיחה תקינה. 

אם יש בנוסף לניסטגמוס גם פזילה, אז אפשר לתקן את הפזילה באותו ניתוח. המחקרים הראו כי לאחר הניתוח, התדירות והמידה של תנועת הניסטגמוס פוחתות באופן משמעותי, וכי יש פחות בעיה בראייה ובמקרים מסוימים שיפור בראייה. יש לציין כי הניתוח לא נועד לרפא את הניסטגמוס אלא לשפר אותו ולהפחית את התדירות ואת טווח התנועה של העיניים. 

דילוג לתוכן