מה זה קרטוקונוס (קרנית חרוטית)?
קרטוקונוס הוא מצב בו הקרנית מאבדת את הצורה הטבעית שלה והיא מתחילה לבלוט קדימה עד שמקבלת צורת קון (קונוס). עם הזמן הקרנית מתחילה להידקק ונוצר אסטיגמטיזם לא סדיר ושינויים מתמשכים במרשם המשקפיים. אם לא מטופל, איבוד ראיה ועיוורון יכול להתפתח.
מה גורם לקרטוקונוס?
הגורם והמנגנון המדויק לקרטוקונוס אינם ידועים ברובם. זה יכול לרוץ במשפחות וקורה לעתים קרובות יותר אצל אנשים עם מצבים רפואיים מסוימים. חולים עם קרטוקונוס הנוטים לשפשף רבות את העיניים יכולים להאיץ את התפתחות המצב. קרטוקונוס מתגלה בדרך כלל בשנות העשרה או העשרים, אך זה יכול להתחיל גם בילדות.
סימפטומים
תהליך הידקקות הקרנית בקרטוקונוס גורם לשינויים מתמשכים ורציפים במרשם המשקפיים ולאסטיגמטיזם לא סדיר. שינויים אלה גורמים לירידה הדרגתית בראייה, ראייה כפולה, הילות וסנוור, עיוות ראייה וקוצר ראייה מתקדם. לעתים קרובות, שינויים אלה יובילו לחוסר יכולת להתאים משקפיים או עדשות מגע רכות. לעיתים, אם הקרנית נעשית דקה מדי, יכולים להתפתח הידרופים הגורמים לבצקת קרנית פתאומית ואובדן ראיה פתאומי.
אבחון
ניתן לאבחן קרטוקונוס על ידי בדיקת עיניים ובדיקת הדמיה של הקרנית. הבדיקה הנפוצה ביותר לאבחון קרטוקונוס נקראת טופוגרפיה. בבדיקה זו נמדדת עקמומיות פני השטח של העין ונוצרת "מפה" צבעונית של הקרנית. קרטוקונוס גורם לשינויים מאוד ברורים במראה המפות הללו, שניתן לאתר בקלות לצורך ביצוע האבחנה. בדיקה נוספת נקראת טומוגרפיה שהיא טכנולוגיה חדשה יותר המאפשרת למצוא קרטוקונוס מוקדם יותר, עוד לפני השינויים בטופוגרפיה.
כיצד מטפלים בקרטוקונוס?
ישנן מספר שיטות לטיפול בקרטוקונוס. בחירת השיטה תלויה בחומרת המצב ובשלב המוקדם של גילוי הקרטוקונוס.
צילוב (קרוסלינקינג-Crosslinking)
טיפול זה מומלץ, בהתאם למצב ועובי הקרנית והגיל, לכמעט כל חולה שמאובחן עם קרטוקונוס. מומלץ לבצע את הפרוצדורה מוקדם ככל האפשר. יש לזכור שפרוצדורה זו לא באה לתקן את הראיה אלא לעצור או להאט את המחלה. טיפול זה בא להאט או להפסיק את התקדמות הקרטוקונוס. הפרוצדורה נועד לחזק את הקשרים בין סיבי הקולגן של הקרנית לחלבונים הסובבים, אשר יכולים להאט או לעצור את הקרנית מלהידקק ומלהיקמר עוד יותר. טיפול זה מומלץ לחולים עם קרטוקונוס מוקדם או מתקדם קל. פעולת הצילוב (קרוסלינקינג) היא פעולה פשוטה ובטוחה ומבוצעת באשפוז יום. הפרוצדורה מבוצעת תחת הרדמה מקומית לעין בטיפות הרדמה, טיפות וויטמין בי2 (Vitamin B2) מטופטפות לעין ואור אולטראויוליט משומש להקרין על הקרנית למשך לא יותר משלושים דקות. פרוצדורה זו היא קצרה ובטוחה מאוד.
המקרים המוקדמים
בשלבים המוקדמים של המחלה ניתן לתקן את הראייה באמצעות משקפי ראייה רגילים או עדשות מגע רכות.
המקרים המתקדמים
במקרים מתקדמים יותר: הטיפול הוא בעדשות מגע קשות, עדשות מגע סקלרליות או סימי-סקלרליות, עדשות soft-k או עדשות היברידיות.
המקרים החמורים
במקרים חמורים, בהם לא ניתן להרכיב עדשות מגע או במצב שיש צלקות בקרנית, מומלץ לבצע השתלת קרנית. ראה מטה.
השתלת קרנית לחולי קרטוקונו
במקרים שבהם כבר לא ניתן לתקן את הראייה באמצעות משקפיים או עדשות מגע, או במקרים בהם הקרנית תלולה ודקה מאוד, או במקרים בהם מתפתחים צלקות בקרנית העין, ניתן אז לבצע השתלת קרנית. חולה קרקטוקונוס העובר השתלת קרנית חווה בדרך כלל ראייה משופרת, אם כי יתכן שייקח יותר משנה עד שהראיה תתייצב והמטופל יוכל ליהנות ממשקפיים או עדשות מגע חדשות. חלק מהמטופלים עדיין זקוקים לעדשת מגע מיוחדת לאחר השתלת הקרנית כדי להשיג את הראייה הטובה ביותר שלהם.
אילו סוגים של השתלות קרנית מתאימים לחולי קרטוקונוס?
ישנם בעיקר שני סוגים של השתלות קרנית המתאימים לחולי קקרטוקונוס, ובהתאם למצב הקרנית שלך, ד"ר נאסר ימליץ לך מה הטוב ביותר בעבורך:
דאלק (DALK)
בניתוח זה מוסר רק החלק הקדמי של הקרנית ומוחלף ברקמת קרנית מתורם. החלק האחורי, המכיל את שכבת רקמת האנדותל, שהיא חשובה מאוד לבריאות הקרנית, אינו מוחלף. מספר מחקרים מראים פחות דחייה לשתל הקרנית עם סוג זה של השתלה לעומת PKP.
פי.קי.פי (PKP)
בניתוח זה מוחלפת הקרנית בשלמותה ברקמת קרנית שלמה מתורם.
דילוג לתוכן